viernes, 15 de marzo de 2013

14 DE MARÇ 2013 CAMPUS CERDANYA

El dia 14 de Març per la tarda, vam anar a patinar sobre gel, algunes persones no sabien gaire i més d'un es van caure unes quantes vegades.
Després vam fer un safari a Puigcerdà, va començar a nevar i pel camí varem parar a comprar llaminadures.
Per la nit hi va haver discoteca que va estar molt bé, ens vam anar a dormir molt tard.



ENTREVISTES DEL RECICLATGE

Ahir ens varem convertir en reporters per un dia. Varem fer unes preguntes sobre iniciatives per el reciclatge i aquí us deixem els nostres vídeos:

jueves, 14 de marzo de 2013

RECICLATGE


El reciclatge és l'acció, i el reprocés de parts o elements d'un article, tecnologia, o aparell que en arribar al final de la seva vida útil pot ser la reutilitzat.[1] Les fases bàsiques del reciclatge són la utilització dels residus, el seu procés o la fabricació a altres productes, els quals podran ser reciclats ells mateixos. Materials que acostumen a ser reciclats són el ferro, l'alumini, les ampolles de vidre, el paper, la fusta i el plàstic.[1]  El reciclatge implica el processament de materials utilitzats per a que puguin ser productes nous per evitar malbaratament de materials potencialment útils, per reduir el consum de primera matèria fresca, per reduir ús d'energia, per reduir contaminació atmosfèrica (de la incineració) i contaminació de l'aigua (de l'abocament) reduint la necessitat de disposició del rebuig "convencional", i per abaixar emissions de gas hivernacle en comparació amb la producció. El reciclatge és un component clau de gestió de residus moderna i és el tercer component de la jerarquia del reciclatge: "Reduir, Reutilitzar, Reciclar".
Reciclar és per tant l'acció de tornar a introduir en el cicle de producció i consum productes materials obtinguts de residus. Per exemple, reciclar un ordinador significa que, o bé les seves parts o les matèries primeres que formen els seus components tornen a utilitzar-se.
També es refereix al conjunt d'activitats que pretenen reutilitzar parts d'articles que, en el seu conjunt, han arribat al final de la seva vida útil, però que admeten un ús addicional per alguns dels seus components o elements.
Al procés (simple o complex, depenent del material) necessari per disposar d'aquestes parts o elements, i preparar-los per la seva nova utilització, es coneix com a recollida selectiva.
La producció de mercaderies i productes, que fan créixer el consum i com a conseqüència el augment de residus de diversos tipus —alguns dels quals no poden simplement acumular-se o desfer-se, car representen un perill real o potencial per la salut—, ha obligat a les societats modernes a desenvolupar diferents mètodes de tractament d'aquests residus, amb el que l'aplicació del reciclatge troba justificació suficient per ficar-se en pràctica.
En una visió ecològica del món, el reciclatge és la tercera i darrera mida en el objectiu de la disminució de residus; el primer seria la reducció del consum, i el segon la  reutilització.





ENERGIES RENOVABLES


L'energia renovable és el conjunt de fonts d'energia que periòdicament es troben a disposició dels humans i que aquests són capaços de transformar en energia útil.[1] Teòricament són inesgotables, ja que majoritàriament provenen de l'energia del sol. Considerem que es regeneren, o es renoven, naturalment de manera més ràpida a la velocitat que les consumim. Alguns exemples en són l'escalfor solar, elvent, les marees i l'escalfor dins de la terra.
En general són fonts d'energia dispersa o molt poc concentrada, per exemple només un 5% de la irradiació solar és absorbida al sòl i encara menys, un 0'3%, l'és per les plantes. Moltes depenen de la geografia i del clima, de manera que no tots els sistemes de qualsevol tipus d'energies renovables es poden instal·lar a qualsevol indret. Una altra característica força general és que és aleatòria, és a dir variable i no controlable en el temps i també en l'espai. Això fa que sigui imprescindible l'ús de sistemes d'emmagatzematge d'energia, que la guarden a mesura que es genera, per un temps més o menys limitat, perquè sigui usada segons la demanda del seu consum.[1]
El 2006, aproximadament el 18% del consum mundial d'energia havia estat generat per fonts renovables.[2] Actualment a Catalunya les energies renovables representen el 2'8% de l'energia primària[3] i el Pla d'Energia de Catalunya 2006-2015 preveu que en 2015 aquest consum d'energies renovables es multipliqui per quatre. Greenpeace va presentar un informe a la Generalitat de Catalunya segons el qual es podria arribar al 100% de producció d'energies renovables l'any 2050.[4]


COLÒNIES CAMPUS CERDANYA

El primer dia varem arribar a les 12 després d´un viatge esgotador. Quan vam arribar, tot estava nevat,ens vam instal·lar, vam dinar i de seguida varem fer una guerra de boles de neu. Per la tarda vam anar a les aigües termals de Llo, si estava perfecte!Després vam fer una excursió amb raquetes de neu i vam pujar una muntanya que a dalt al cim hi havia unes vistes impressionants, va se una experiència molt bonica veure aquella posta de sol, però alguns van patir molt perquè tenien els dits de les extremitats congelats i a sobre feia un fred que pelava, vam tornar sols a l'autocar i alguns, gràcies a algunes bromes que vam fer a la pujada ,van reconèixer el camí de tornada. Vam arribar a l'hotel ens vam dutxar, vam sopar i després vam fer uns jocs de nit. Al dia següent era l'aniversari de l'Eduard i estava molt content.

Banys de Llo

 Campus Cerdanya